Schneider Electric - прості програми для складних рішень

  • 16 липня 2019 10:59:08
  • Відгуків: 0
  • Переглядів: 1096
  • 0

Величезна різноманітність мобільних пристроїв з технологіями бездротової передачі даних все грунтовніше проникає в наше життя, і сфера впливу і використання інтернету речей невпинно шириться. Так, зовсім недавно на ринку з'явилися вимикачі, які дозволяють як керувати освітленням, так і положенням жалюзі за допомогою звичайного смартфону або планшету. Якщо раніше створення системи «розумний дім» вимагало спеціального проекту і монтажу, то нині для створення сучасного затишку досить завантажити безкоштовний мобільний додаток на свій мобільний пристрій, будь то планшет або смартфон.


Широкі можливості "розумних вимикачів" Schneider

Функція управління освітленням з мобільних пристроїв стала доступною кілька років тому, проте довгий час вона залишалася можливою тільки для користувачів, у яких є в будинку або офісі повноцінні системи автоматизації, наприклад, побудовані за стандартом KNX. У лютому 2017 року компанія Schneider Electric випустила нову лінійку електровтсановлюваних виробів Merten D-Life (до ЕВІ відносяться розетки, вимикачі, диммери, датчики руху і т.д.) які, крім сучасного благородного дизайну характеризуються тим, що підтримують функцію віддаленого управління.

«Розумний вимикач» виконаний в тому ж стилі і колірній гамі, що й інші пристрої серії D-Life, проте всередині він містить модуль, що забезпечує з'єднання по Bluetooth зі смартфоном або планшетом. Щоб задіяти систему, користувачеві досить завантажити безкоштовний мобільний додаток Wiser Room через сервіс Google Play або App Store, відшукати в списку Bluetooth-пристроїв свій новий вимикач і встановити з'єднання.

Інтерфейс програми надзвичайно простий, і не потребує будь-яких інструкцій по експлуатації. В додаток можна добавити кілька розумних пристроїв присвоївши кожному з них просте ім'я, як то: «торшер біля ліжка» або «люстра», і позначити його місцезнаходження: «прихожа», «спальня» і т.д. Більш того, можна привласнити пристрою піктограму, що позначає тип світильника - підвісний, настінний, вбудований. Bluetooth-зв'язок стійко працює на відстані близько 50 метрів, завдяки цьому користувач може одним дотиком, не встаючи з місця, включати або вимикати світло у всьому будинку. Для діммірування (плавної зміни яскравості ламп) досить посунути спеціальний повзунок на екрані смартфона. За таким же принципом можна дистанційно опускати і піднімати жалюзі.


Кнопковий модуль Wiser

з кнопкою S1, S2 2-кнопковий, D-Life

Сенсорний вимикач

з термостатом Multitouch Pro

Кнопковий вимикач

KNX Push-button Pro


«Розумний» пристрій має функцію роботи за сценарієм. На кожному вимикачі можна встановити необхідний рівень яскравості або необхідне положення жалюзі: після утримання кнопки протягом трьох секунд, параметри будуть збережені у додатку, і в наступний раз їх легко викликати одним натисканням. За замовчуванням можна запам'ятовувати два різні сценарії на одному вимикачі.

Крім базового функціоналу в додатку Wiser Room передбачена можливість використання спеціальних функцій. Це режим таймера, що дозволяє встановити час, через яке світло повинне включитися або вимкнутися. Наприклад, укладаючи дитину спати, батьки залишають включеним нічник, який автоматично згасне через годину або два, і дорослим не доведеться входити в кімнату, ризикуючи розбудити малюка. Також можна встановити розклад по часу: припустимо, щоб жалюзі завжди піднімалися о восьмій ранку, коли людина встає, і опускалися о сьомій вечора, коли заходить сонце. На період відпустки господарів буде корисна функція увімкнення або вимкнення світла для імітації ефекту присутності.

Варто підкреслити, що при реалізації функції управління з мобільних пристроїв завжди зберігається можливість ручного управління вимикачами. Це важливо на випадок, якщо смартфон розрядився або загубився. Також в системі передбачений захист від несанкціонованого доступу, що гарантує, що стороння людина «з вулиці» не зможе включити або вимкнути світло.

Дистанційне керування за допомогою мобільного пристрою


Повнофункціональна система для максимального комфорту

Новий «розумний вимикач» від Schneider Electric, що працює з додатком Wiser Room - тільки перша цеглинка великої інноваційної системи, яку Шнейдер планує вивести на ринок в поточному році. Незабаром з мобільних пристроїв можна буде управляти не тільки електро установчими виробами, а й кліматом: кондиціонером, батареєю або бойлером. У лінійці продукції з'явиться«Розумний термостат», а також розумні розетки, які можна вмикати або вимикати віддалено або за розкладом. Всі інтелектуальні пристрої будуть об'єднані по бездротовій мережі один з одним, це дозволить дистанційно контролювати найрізноманітніші процеси, що протікають в квартирі, будинку або офісі. Причому крім встановлення зв'язку з Bluetooth з'явиться можливість з'єднання через wi-fi-роутери, що дозволить передавати інформацію через інтернет. Завдяки цьому господарі зможуть керувати освітленням і кліматом зі смартфона, не тільки перебуваючи в приміщенні, але і з будь-якої точки планети. Наприклад, полетівши в іншу країну, зможуть перевірити, чи вимкнене світло в прихожій і яка температура в кімнатах. Всі ці можливості позначаться на комфорті, безпеці та енергоефективності.

Поряд з простим і доступним рішенням, реалізованим на базі Wiser Room, актуальності не втрачають і встигли себе зарекомендувати технології віддаленого управління освітленням і кліматом, побудовані за стандартом KNX. Сам стандарт існує вже більше 20 років, а кілька років тому став підтримувати можливість управління з мобільних пристроїв. Ця функція реалізується через скачування безкоштовного мобільного додатку InSideControl і додавання спеціального шлюзу в шафу з модульним KNX обладнанням.

Одночасно можна підключити до системи управління до п'яти мобільних пристроїв. Завдяки цьому, регулювати освітлення і клімат в будинку можуть всі члени сім'ї.

А використовуючи логічний контролер homeLYnk - можна написати індивідуальний інтерфейс управління «розумним будинком» за принципом створення веб-сайту. При розробці такого інтерфейсу враховуються всі побажання замовника, проводиться адаптація для зручності управління з електронних пристроїв під Android або iOS.


У рішеннях на базі KNX вже сьогодні реалізована можливість управління всіма системами будинку або цілого будинку через інтернет. Наприклад, вони дозволяють підвищити температуру повітря за півгодини до приходу додому, відкрити або закрити віконниці і т.д.

Якщо до системи автоматизації підключений «розумний» лічильник виробництва Шнейдер Електрик, то користувач може віддалено контролювати і коригувати поточну витрату електроенергії. Однак потрібно розуміти, що створення повнофункціональної системи «розумний дім» вимагає проектного підходу і послуг системного інсталятора. З цієї причини такі рішення доступні тільки в високому і преміальному цінових сегментах.


Практична реалізація

Припустимо, користувача зацікавила можливість організувати дистанційне керування електроустановочними виробами в своєму будинку або офісі. Які кроки йому необхідно зробити?

Якщо мова йде про пристрої під управлінням Wiser Room, схема дій дуже проста. В першу чергу, необхідно мати будь-який смартфон або планшет на Android або iOS - а сьогодні вони є у переважної більшості. Наступний етапом придбати і встановити в квартирі «розумні вимикачі» від Шнайдер, що підтримують з'єднання через Bluetooth. Ніякої спеціальної розводки проводів не потрібно, тому впровадити систему можна навіть після закінчення ремонту в приміщенні, просто замінивши звичайну електроустановку на «розумну», збігається зі стандартною за габаритами. Вся настройка і конфігурація дистанційного керування електроустановочних виробів гранично проста і займе не більше декількох хвилин навіть у малодосвідченого користувача смартфона.

Відносно систем, побудованих за стандартом KNX, підхід зовсім інший. У цьому випадку неминуче буде потрібна допомога професіоналів, здатних підготувати проект, виконати монтаж і провести роботи з налагодження і запуску. Крім цього, всі «розумні» пристрої повинні бути з'єднані між собою шиною (кручений парою), тому планувати створення системи автоматизації необхідно ще на етапі будівництва або капітального ремонту - до розводки електромережі на об'єкті. Однак, після здійснення чистової внутрішньої обробки впровадити рішення вже не вдасться.

Якщо у користувача вже є система «розумний дім», реалізована на KNX, функцію управління з мобільних пристроїв неважко додати. Для цього в шафу з обладнанням автоматизації додатково вставляється спеціальний шлюз. Після цього необхідно завантажити на свій мобільний пристрій додаток InSideControl і один раз провести конфігурацію. Налаштування збережуться на смартфоні, і господар зможе управляти своїм будинком з будь-якої точки світу, де є доступ до мережі інтернет.


Ринок чекає на "умні" рішення

На території України можливість гнучкого управління освітленням і кліматом тісно пов'язана з завданням енергозбереження. На другий план виходить прагнення людей істотно підвищити рівень комфорту і якості життя, зняти значну частину турбот про безпеку близьких і збереження майна. Не можна скидати з рахунків і бажання просунутої частини населення бути в курсі модних тенденцій і актуальних високотехнологічних трендів.

Якщо рішення під управлінням Wiser Room тільки виходять на ринок, то системи, побудовані на KNX, присутні в Україні давно і їх популярність не знижується. Компанією Schneider Electric реалізовані десятки проектів по впровадженню систем «розумний дім» в комерційній і житлової нерухомості.

Очевидь, що в еру розвитку інтернету речей і зростаючої популярності смарт-пристроїв, попит з боку користувачів на функцію дистанційного керування освітленням буде тільки зростати, причому в центральних регіонах країни він вже дуже високий. У цьому контексті появу «розумних вимикачів», доступних для масового ринку, можна вважати безсумнівним проривом.

У Шнейдер Електрик припускають, що в доступному для огляду майбутньому подібні технології стануть таким же звичним явищем, як пульт дистанційного керування телевізором або музичним центром. Мобільні пристрої та додатки допоможуть людям вирішувати масу завдань, не встаючи з місця, або не відволікаючись на довго від поточних питань, а все, що скорочує людині фізичні або тимчасові витрати - завжди для нього приємні. У міру своєї популяризації і поширення, подібні технології дистанційного керування будуть все більш дешевшати і проникати в усі цінові сегменти ринку, навіть в супер-економ, як подібне вже сталося з тими ж смартфонами.

Щоб завоювати лідируючі позиції на цьому ринку, що тільки формується, компанія прагне бути в авангарді, пропонуючи клієнтам найбільш зручні, функціональні і технологічні рішення, створені з урахуванням багаторічного досвіду і останніх тенденцій в розвитку ІТ. Вже сьогодні технології дозволяють організувати віддалене управління електроустановчими виробами на будь-яких об'єктах, будь то міська квартира, заміський будинок, офіс, готель, виробниче або промислове підприємство, мала чи велика будівля. Очікується, що в перспективі сфери використання мобільних пристроїв і їх функціонал будуть тільки розширюватися.


 
// Додаємо бінотел